Globalisering

Globaliseringen kan anskues og defineres på mange måder. Vi vil her alene omtale de trafikale effekter af at varer i større og større omfang transporteres rundt omkring på kloden. Der er f.eks. æbler fra Chile, Argentina og Brasilien på hylderne i danske supermarkeder. Dette til trods for at Danmark er et meget godt ”æbleland”. At transportere tunge og omfangsrige varer over så lange afstande medfører et stort energiforbrug . Lave energipriser betyder imidlertid, at lange transporter ikke fordyrer varerne særligt meget. Mange varer kommer tilmed med fly fra den anden side af kloden. Flytransport har i øvrigt ikke været er omfattet af  Kyoto-protokollen.

Flere og flere varer  rejser meget langt. Her et eksempel.:

Den globaliserede forårsrulle

Nå man køber frosne forårsruller i danske butikker er de ofte produceret i Danmark, men ingredienserne kommer langvejs fra:

Bønnespirer kommer fra Nordkina. Det er en tur med skib på 21.000 kilometer

Svampe fra Kina transporteres 20.000 km. med skib.

Bambusskud kommer fra Thailand. Det er en skibstur på 18.000 km.

Rød peber sejles 7000 kilometer fra Tyrkiet.

Dertil skal lægges omkring 170 kilometer med lastbil før ingredienserne er fremme ved fabrikken. Derfra skal de så ud til butikkerne og kunderne vil så ofte køre forårsrullerne hjem i bil.

Alene energiforbruget til transport af den mængde af  4 nævnte ingredienser, der bruges i 1 kg forårsruller, svarer til at have en 11 W sparepære tændt i omkring 35 timer eller køre 500 meter i en bil.

Turisme

Også den voksende turisme medfører et stort energiforbrug. Flere og flere turistrejser foregår med fly; især lavprisselskaberne har betydet en kraftig vækst. De tilbyder bl.a. 2-3 dages miniferier, som på grund af den korte varighed bliver meget "energitunge". En stadig større del af befolkningen i rige lande som Danmark er kommet til at betragte det som en naturlig ting at foretage to, tre eller flere udlandsrejser hvert år. Rejser jorden rundt er blevet meget almindelige blandt ungdommen og de flere og flere velhavende pensionister i de rige lande.

Mere om emnet:

THE CASE FOR LOCAL FOOD IN A GLOBAL MARKET. Brian Halweil. Worldwatch Paper 163. (Se f.eks. side 20 om forskellen i transportomfang for fødevarer produceret i England og globalt) (pdf-fil).

Globalisation, transport and the environment: New perspectives for ecological economics. Daniëlle B. van Veen-Groot and Peter Nijkamp. (Kan downloades mod betaling)

Globalisation - tourism the new imperialism. Gaia guides and essays.

Large-scale, long-distance transport infrastructure - the arteries of globalisation. Gaia guides and essays.

”Globalisering – en verden af betydninger”. Artikel af ekstern lektor, Cand Scient Pol. Peter Gorm Larsen

EUROSTAT:
Panorama of transport - Statistical overview of transport in the EU - 2009 edition .PDF


Se mere i Kilder og baggrundsstof under:
”Energiforbrug”
"Flytrafik”
"Godstransport”
"Klimapolitik”
"Lobbyister”
"Pris på transport”